Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-06@21:24:29 GMT

سیاه پوش شدن روستای سرخ در ایام محرم

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۰۳۴۸

سیاه پوش شدن روستای سرخ در ایام محرم

دلدادگی مردمان این سرزمین به سرور و سالار شهیدان بی انتها و به قدمت تاریخ است. هر گوشه از این آب و خاک، میعادگاهی است برای نمایش عشق و ارادت به خامس اصحاب کساء، علی‌بن الحسین علیه السلام.

محبت ثارالله در خون دوست‌دارانش جوشش دارد و این جوشش، در ایام شهادتش، خروشی ایجاد می‌کند از زمین تا آسمان. در زمین، مردمان، به عشق او اشک می‌ریزند و بر سر و سینه می‌زنند و در آسمان، فرشتگان از این اشک‌ها چشمه‌ای می‌سازند تا در قیامت مسیر بهشت را به ارادتمندانش نشان دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



محرم، ماه دلدادگی است، ماه ماتم و عزا بر مظلومیت قتیل العبرات، او که کشته اشک‌ها می‌نامیمش. عزا بر مصیبت آل‌الله تا قیامت، عامل بقای اسلام و احیای تشیع است و برگزاری مراسم‌های روضه و ماتم حسن عاقبت، تقویت ایمان، استجابت دعا و ثوابی بی‌شمار دارد. برکت نام امام حسین علیه السلام در کوچه و خیابان‌های شهر‌ها و روستا‌های این سرزمین فراوان است و مردم در جای جای ایران اسلامی، هر کدام به شیوه خود، به سبک و سیاقی که از گذشتگانشان به جا مانده با برگزاری مراسم‌های مختلف، برکت روضه بر سیدالشهدا را برای عاقبت بخیری خود جمع می‌کنند.

در استان اصفهان، شهر‌ها و روستا‌های مختلف، مراسم عزا را منحصربه فرد و ویژه برپا می‌کنند. آداب و رسوم هر منطقه متمایز است و مردم هر کدام به شیوه‌ای، با حفظ سنت‌ها، پیوند دهنده دین و مذهب با فرهنگ ایرانی شده‌اند. از جمله مناطقی که مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی با آداب خاصی برگزار می‌شود ابیانه است. همان روستایی که به دیوار‌های سرخ و لباس‌های سنتی زنانش شهره است. روستایی در دل کوه‌های کرکس حوالی شهرستان نطنز در شمال استان اصفهان.

تاسوعا و عاشورای حسینی تنها روز‌هایی در سال است که گردشگران اجازه ورود به این روستا را ندارند، اما به جز این دو روز، هر گاه عزم سفر به ابیانه کنید، مردمانش پذیرای شما خواهند بود. تاسوعا و عاشورا در ابیانه به شیوه‌ای سنتی و کهن گرامی داشته می‌شود و مراسم‌های خاصی در این روستا برپا می‌شود.

تاسوعا، روزی است که به نام ساقی دشت کربلا نام گرفته است. روزی برای پاسداشت جوانمردی عباس علیه السلام. شب تاسوعا ذکرخوانی در ابیانه برگزار می‌شود. این مراسم، «ذاکری» نام دارد و نوحه‌ها با آهنگ‌ها و آوا‌های خاصی قرائت می‌شود.

مسجد «یسمان» محلی است که مردم در شب تاسوعا در آن گرد هم می‌آیند و شعر‌هایی در وصف سیدالشهدا و ابوالفضل العباس علیهما سلام می‌خوانند. نکته جالب در این شعرخوانی پاسخی است که عزاداران هم‌خوانی‌اش می‌کنند: ما ذاکر اولاد رسول ثقلینیم‌ای وای مصیبت / ما جمله سیه پوش و عزادار حسینیم‌ای وای مصیبت

قبل از ظهر روز تاسوعا، مردان محله «هرده» در مقابل امامزاده روستا جمع و آماده برپایی مراسم عزا می‌شوند. نام این مراسم «پرسه» یا «پارسا» است. علت این نام‌گذاری علمی مزین به پارچه‌ای قرمز به نام «پارسا» است.

آن‌ها در کوچه‌ها شروع به حرکت می‌کنند و به سوی خانه‌هایی می‌روند که از محرم سال گذشته تاکنون عزیزی از دست داده‌اند. خانه‌های عزادار نذورات و خیرات خود برای درگذشته‌شان را میان آن‌ها توزیع می‌کنند. پس از پایان مراسم، مردمان پایین‌ده، نخل‌گردانی را آغاز می‌کنند.

جغجه زنی، سنتی است کهن که از سالیان بسیار دور در این روستا رواج داشته است. جغجغه ابزاری چوبی است که آن را با دو دست می‌گیرند و بر هم می‌کوبند. مردان برای برگزاری این مراسم به سمت مسجد می‌روند، جغجغه‌ها را از روی پله‌ها یکی یکی برداشته و شروع به زدن می‌کنند. صدایی که از جغجغه‌ها بلند می‌شود جذاب و شنیدنی و حزن آور است.

نخل‌گردانی مراسمی است که عصر تاسوعا در ابیانه برگزار می‌شود. نخل نمادی از پیکر پاک سیدالشهداست که آن را به بالای کوه می‌برند. دو نخل که از آن اهالی دو محله ابیانه است ابتدا پوششی سیاه بر تن دارد و سپس آن را با زیورآلات و نقره مزین می‌کنند.

عبور نخل از کوچه‌های باریک و شیب‌دار ابیانه کار سختی است، اما همه یاری می‌کنند تا نخل به بالای کوه برسد. برای عبور نخل از کوچه‌ها یک نفر بالای آن است تا گردانندگان را هدایت کند که مبادا نخل به دیوار‌های روستا آسیبی برساند. جالب اینکه انتخاب این فرد، موروثی است و از اکنون تا سی سال دیگر مشخص است که چه کسی از کدام خانواده، بر بالای نخل قرار می‌گیرد.

آنکه بر نخل سوار است برای عزاداران اطعام آماده می‌کند که در ظهر یا غروب عاشورا آن را بین مردم توزیع می‌کنند. نخل‌گردانی با فریاد‌های پیاپی یا حسین تا ظهر ادامه دارد و عزاداران پس از برپایی نماز، نذری‌هایی که تدارک دیده شده است را می‌خورند.

«شاداگردانی» یا «شده برداری» مراسم دیگری است که عصر تاسوعا در ابیانه برگزار می‌شود. شادا چوب بلندی است که مزین به پارچه‌هایی شده و فردی آن را در روستا می‌چرخاند.

طایفه‌هایی که شاداگردان هستند در مقابل مسجد یسمان می‌ایستد و با ذکر صلوات، با دستمال و چادرشب ابریشمی و زربافت، آن را تزئین می‌کنند.

پس از این مراسم، بزرگان محله پل به یسمان می‌روند و از ریش‌سفیدان این محله می‌خواهند که برای به حرکت درآوردن نخل از بالای کوه آن‌ها را همراهی کنند. پس همراه می‌شوند و برای پایین آوردن نخل بالا می‌روند و اینگونه مراسم تاسوعا به پایان می‌رسد.

یکی از مهمترین رسوم مردم ابیانه در روز عاشورا نیز طلوع خوانی است. اشعاری که خوانده می‌شود آنچنان حزن انگیز است که دل هر شنونده‌ای را غمگین و چشمان هر بیننده‌ای را‌تر می‌کند. طلوع خوانی قبل از طلوع آفتاب عاشورا شروع می‌شود و تا لحظه طلوع ادامه دارد. اشعاری که در این مراسم خوانده می‌شود تداعی کننده حادثه کربلا و شهادت امام حسین علیه السلام است.

نخل‌گردانی در روز عاشورا نیز با شور وصف‌ناپذیری انجام می‌شود. نخل‌های هر محله از کوچه و پس کوچه‌ها به راه می‌افتند و در مقابل درب خانه‌هایی که داغ‌دار هستند ایستاده و نذری میان آن‌ها توزیع می‌شود. در نهایت، نخل‌ها پس از گذر از کوچه‌ها به چشمه چما می‌رسند و آن‌گاه که همزمان با نماز ظهر عاشورا است، نماز برپا می‌شود و عصر، نخل به حسینیه محل خودش بازگردانده می‌شود.

شام غریبان، در مقابل مسجد یسمان برپا می‌شود. جوانان به دو دسته تقسیم می‌شوند و شروع به خواندن نوحه‌ها و اشعار سنتی می‌کنند. عزاداران پس از حرکت به سمت امامزادگان شاهزاده عیسی و یحیی، مراسم عزاداری را آنجا ادامه می‌دهند و سپس به یسمان برمی‌گردند و اینگونه مراسم عاشورا در ابیانه خاتمه پیدا می‌کند.

منبع:مهر

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محرم ۱۴۰۱ تاسوعای حسینی برگزار می شود علیه السلام نخل گردانی کوچه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۰۳۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پویش نقالی شاهنامه در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود

احسان مولایی دبیر بخش دیجیتال سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جزییات این‌بخش گفت: ۴۰ ناشر برای حضور در بخش دیجیتال نمایشگاه کتاب ثبت نام کرده‌اند. در این دوره از نمایشگاه در رواق شرقی شبستان در فضای یک هزار و دویست متر حضور داریم.

وی افزود: در بخش دیجیتال نمایشگاه کتاب بیش از یک هزار محصول عرضه می‌شود که از این تعداد تقریباً یک سوم آن یعنی نزدیک به ۲۰۰ تا ۳۰۰ محصول جدید است.

دبیر بخش دیجیتال سی و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران با اشاره به برنامه‌های بخش دیجیتال نمایشگاه کتاب در روز پاسداشت زبان فارسی گفت: به دلیل همزمانی ایام نمایشگاه با روز پاسداشت زبان فارسی و فردوسی، پویش نقالی شاهنامه را برگزار می‌کنیم. پس از ثبت نام آثار را جذب و مورد داوری قرار می‌دهیم. داوری‌ها در ایام نمایشگاه انجام می‌شود و در روز اختتامیه نمایشگاه نفرات برتر را انتخاب می‌کنیم. اگر فرصتی در روز اختتامیه باشد، نفر برتر می‌تواند اجرا داشته باشد.

مولایی گفت: نشست های تخصصی با حضور فعالان حوزه حداقل در ایام نمایشگاه برگزار خواهیم کرد و حداقل دو نشست را خواهیم داشت. متأسفانه امسال حوزه فضای مجازی مورد بی مهری پلتفرم‌های حوزه کتاب دیجیتال قرار گرفت و آنها تمایل به حضور نداشتند. هرچند از آنها دعوت کردیم اما خواسته شان حضور در شبستان اصلی بود که این امکان برای مان وجود نداشت.

کد خبر 6097815 زینب رازدشت تازکند

دیگر خبرها

  • نفت آبادان طلسم محرم و مس را پاره کرد
  • پویش نقالی شاهنامه در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود
  • گوشه‌هایی از مراسم سوگواری شهادت امام جعفر صادق (ع) از لنز دوربین شهروندخبرنگار‌ها
  • برگزاری یادواره شهدای روستای ثانی آباد
  • مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) در روستای بنگلایان بندرعباس
  • سوگ مردم استان یزد در محرم شهادت امام جعفر صادق (ع)+ فیلم
  • رکورد جدید ثبت شد | برقراری بیش از ۲۷۰۰۰ پرواز در ایام نوروز
  • فیلمی از مراسم تشییع شهید تازه تفحص شده در روستای ده محمد
  • حال و هوای حرم مطهر رضوی در ایام شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • تفال به حافظ شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ المنه لله که در میکده باز است....